Alkoholens vej fra hånd til mave

Alkohol bliver optaget i blodet gennem mavesækken og tyndtarmen. Efterhånden som den optages i blodet, føres den rundt til kroppens væv. Det meste af alkoholen nedbrydes i kroppen.

  1. I mavesækkens slimhinde findes et enzym, som nedbryder alkohol. Har man intet spist, passerer alkoholen hurtigt gennem mavesækken over i blodbanen, og så når alkoholen ikke at blive nedbrudt. Et måltid mad forsinker mavesækkens tømning med flere timer, så enzymet får tid til at nedbryde noget af alkoholen.
  2. Fra mavesækken føres alkoholen med blodet til leveren. I leveren findes en meget effektiv udgave af det alkoholnedbrydende enzym. En del af alkoholen vil derfor blive omsat i leveren, inden det føres videre i blodet.
  3. Den alkohol, der ikke i første omgang omsættes i leveren, føres med blodet til kroppens organer bl.a. hjernen. En frisk og mæt hjerne klarer virkningen af alkohol bedst. Hvis man er sulten, er blodsukkeret lavt, og man bliver lettere påvirket. Det gør man også, hvis man er træt.

Spis brød til
Alkohol på tom mave går lige i blodet. Hvis maven er fuld, bliver alkoholen længere tid i mavesækken, hvor mere alkohol kan nedbrydes.

 

unge-og-alkohol4

Grafik: http://festli.dk/unge-og-alkohol